Izaberite stranicu

O Fondaciji

Nacionalna fondacija za umetničku igru osnovana je 2009. godine u Beogradu, rešenjem Ministarstva kulture Republike Srbije, sa ciljem unapređenja procesa edukacije i produkcije u oblasti umetničke igre u Srbiji.

Obiman rad na sistematizaciji znanja u oblasti umetničke igre, uvođenju i razvoju procesa edukacije za različite profesije u okviru iste oblasti, kao i saradnja sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu, predstavlja samo deo osnovnih zadataka Fondacije. Fondacija stvara administrativne, organizacione i finansijske uslove za kontinuirani rad sa mladim talentima u Srbiji i regionu. Ona predstavlja most između iskustva starijih generacija i onih koji tek treba da daju svoj doprinos razvoju i afirmaciji umetničke igre.

Nacionalna fondacija za umetničku igru je u saradnji sa Baletskom školom Akademije Teatra milanske Skale, pokrenula 2011. godine program za edukaciju profesionalnih baletskih igrača. Osim renomiranog domaćeg i inostranog pedagoškog kadra, mladi baletski talenti se razvijaju uz stalni nadzor gostujućih baletskih igrača, koreografa i pedagoga, ortopeda, stručnjaka iz oblasti muzike, glume, režije i istorije igre. Od školske 2012/2013. godine Nacionalna fondacija za umetničku igru otpočela je saradnju sa Akademijom Vaganova iz Sankt Peterburga, što je omogućilo još intenzivniju cirkulaciju najboljih svetskih stručnjaka iz oblasti baletske pedagogije, ali i odgovoran rad sa baletskim talentima.

U saradnji sa ovim, ali i drugim prestižnim baletskim školama i institucijama iz sveta, u Beogradu je septembra 2011. godine počela sa radom Baletska škola, koja je 2013. godine prepoznata od strane Ministarstva prosvete Republike Italije, a 2018. godine dobila akreditaciju Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Prva produkcija Nacionalne fondacije za umetničku igru, bio je komad “Prokleta avlija” na muziku Zorana Erića, u režiji Nebojše Bradića i u koreografiji Dane Rutenberg iz Izraela, koja je premijerno izvedena na festivalu Budva Grad Teatar 2014. godine, nakon čega su usledila izvođenja u beogradskom Narodnom pozorištu, ali i gostovanja na Cetinju, u Tivtu, Somboru, Novom Sadu, Sarajevu, Banja Luci…

Nakon toga, Fonadacija je realizovala predstavu "Stranac", po motivima istoimenog Kamijevog dela, a u koreografiji mladog umetnika Miloša Isailovića. Premijerna izvođenja su se dogodila 01.12. i 02.12.2016. godine u beogradskoj Ustanovi kulture Vuk Karadžić.

Još jedna uspešna premijera - predstavljanje radova italijanskog koreografa Paola Manđole i hrvatskog koreografa Staše Zurovca , dogodila se 15. decembra na sceni Mikser Hausa. Bila je ovo ujedno i prva predstava umetničke igre u ovom nekada popularnom beogradskom prostoru. Izuzetno interesovanje i prepuna sala, ali i posebna atmosfera, pratili su ovo veče. Paolo Manđola, poznat beogradskoj publici sa Festivala igre, pripremio je komad “Partitura” za 7 devojaka, dok je Staša Zurovac priredio komad „Časovi igre za odrasle i napredne“ za 10 devojaka. Komadi su bila prava oda estetici ženskog pokreta, a u tumačenju učenica Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru, izvedene su kasnije u brojnim pozorišnim prostorima, ali i na međunarodnim baletskim takmičenjima (Leće, Italija).

Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, otpočeli su 2017. godine realizaciju projekta Karavan igre, koji se odvijao pod pokroviteljstvom Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije. Petnaest gradova bilo je uključeno u ovaj multidisciplinarni projekat koji ima za cilj da kroz različite aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima.

Karavan igre je podstakao edukaciju i stipendiranje talenata, uključio sasvim novu publiku u praćenje baleta i savremene igre, i istovremeno usmerio lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal. Kroz intenzivni program prvog Karavana igre, sagledan je nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite programe, kao i tehnički kapaciteti za uspostavljanje narednih gostovanja.

Drugi Karavan igre, realizuje se tokom 2019/20 godine, sa složenijim programom, koji obuhvata gostovanja učenika Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru, učenika Baletske akademije iz Rima, prvaka i solista Baleta Narodnog pozorišta, ali i brojnih domaćih i inostranih pedagoga u 10 gradova Srbije. Za ostvarivanje ovog projekata, Fondacija koristiti veliki deo sopstvenih resursa, od filmskog i foto arhiva, do angažmana profesionalaca različitih zanimanja, odnosno brojnih igrača, koreografa, pedagoga, repetitora, istoričara igre, kompozitora, baletskih kritičara... Svi programi su za publiku besplatni, a kompletnu podršku realizaciji dala je Fondacija Art Mentor iz Lucerna, kao i lokalne samouprave. Krajnji cilj projekta je da dva grada dobiju isturena odeljenja profesionalne baletske nastave, kako bi se deca i mladi talenti, kontinuirano razvijali i u drugim sredinama.

Kao prva akreditovana internacionalna osmogodišnja baletska škola u Srbiji, Baletska škola Nacionalne fondacije za umetničku igru svoju nastavu je koncipirala u skladu sa zvaničnim italijanskim obrazovnim planom i programom, a pedagozi su vrhunski stručnjaci iz Srbije, Italije, Francuske, Amerike, Kine i sa Kube.

Baletska škola Nacionalne fondacije za umetničku igru teži konstantnom usavršavanju svojih učenika što ostvaruje kroz kurseve gostujućih pedagoga iz Italije (Emiliano Pikoli, Marko Ferini, Paolo Manđola, Aldo Noli, Valerio Longo, Marija Gracija Santuči…), Francuske (Aleksis Saramit), Amerike (Robert Karter, Kristina Koks), Grčke (Aleksandar Neškov), Izraela (Noa Verthajm, Roj Asaf), Argentine (Hulio Boka), Hrvatske (Marjana Krajač, Staša Zurovac, Maša Kolar), Austrije (Žolt Elek Tibor) i mnogih drugih.

Učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru su dobitnici medalja na značajnim međunarodnim takmičanjima, i to u Atini u aprilu 2018., u Kelnu u januaru 2019., u Vilnjusu u junu 2019., u Pestumu u julu 2019., u Fazanu u decembru 2022., kao i u Bolonji u novembru 2023. godine.